Sa Muay Thai

Geschiedenis Thai-/kickboksen


Geschiedenis Muay Thai

Thaiboksen (Muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Tegenwoordig wordt thaiboksen over de hele wereld actief beoefend. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze te gevaarlijk zijn.  

Bij het thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen. Het verschil zit hem in het gebruik van de knieën, ellebogen en benen.

Een korte geschiedenis van het Nederlandse kickboksen en wat het een unieke stijl maakt

Kickboksen is een beschrijvende term voor vechtsporten die, hoewel vergelijkbaar met boksen, de voeten net als de handen gebruiken om te slaan. Kickboksen kan worden beoefend voor de algemene gezondheid, of als vechtsport. 

Het woord kickboksen staat voor een reeks disciplines of vechtsporten die de voeten en de vuisten gebruiken. Vooral kickboksen is een van de disciplines van Boxe pieds-poings die eerst door de Japanners en daarna door de Noord-Amerikanen werd ontwikkeld. Er zijn verschillende soorten kickboksen. 

In het midden van de jaren 1960 reisde de Japanse Kurosaki, die getraind was in Kyokushinkai Karate, naar Thailand om het thaiboksen te ontdekken. Bij zijn terugkeer naar Japan besloot hij zijn karatetechnieken te combineren met die van thaiboksen, waarbij hij elleboogaanvallen verwijderde (de Amerikanen verwijderden ook knie-aanvallen), zodat een nieuwe sport genaamd "kickboksen" werd geboren. 

In 1973 ontstond de W.K.A. (World Karate Association). Later veranderde "K" van karate in die van Kick-Boxing. In de tweede helft van de twintigste eeuw hebben Japanse vechtsport instructeurs Muay Thai-technieken in Kyokushin-karate aangepast en het een Japans kickboksen genoemd. 

Een paar vechters uit Nederland reisden naar Japan om deze nieuwe stijl te leren en eind jaren 70 hebben ze een nieuwe sportschool opgericht in Amsterdam waar het Nederlandse kickboksen is ontstaan. De bekendste sportscholen van Nederland zijn: Chakuriki Gym, Mejiro Gym en Vos Gym (allemaal uit Amsterdam). Kickboksen heeft in de jaren 80 in Nederland veel grip gekregen en is sindsdien erg populair geworden.

De bekendere Nederlandse kampioenen zijn Rob Kaman, Ernesto Hoost, Raymon Dekkers, Gilbert Ballentine, Fred Royers, Peter Aarts, Remy Bonjanski, Gökhan Saki, Semmi Schilt, Peter Smit, Albert Kraus, Andre Mannaart, Rico Verhoeven en Badr Hari en nog veel meer .